Mineralni izvori

Termo mineralni izvori u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačkoj Banji je priroda podarila izvore tople i hladne mineralne vode i na taj način je učinila našom najposećenijom banjom i jednom od najpoznatijih evropskih banja. Vrnjačku mineralnu vodu koristili su Rimljani, svesni njenog blagotvornog uticaja a kasnije su i osmanlije prepoznale njena svojstva. Banjski mineralni izvori, iako eksploatisani vekovima, i danas nude zdravlje i lepotu svakom ko se odluči da dođe i proba delić ovog bogatstva. Analizom fizičko-hemijskih karakteristika ove vode potvrđena je stalnost parametara što je najbolji dokaz kvaliteta.

Izvor Jezero - Vrnjačka Banja

Jezero-izvor mineralne vode, temperature 27°C smešten je između dva izvora hladne vode, Snežnika i Slatine. Na njemu je prva česma sagrađena tek 1978. a u današnjem obliku postoji od 1989.godine.

Izvor Topla voda - Vrnjačka Banja

Topla voda-jedan od sedam banjskih izvora mineralne vode je izvor sa najtoplijom vodom, temperature 36,5°C baš kao što je temperatura ljudskog tela. Ovaj izvor svakako će primetiti svako ko dođe u Vrnjačku Banju i prošeta se kroz banjski park jer je upravo tu smešten ovaj izvor. Odmah pored izvora Topla voda nalazi se i termalno kupatilo i Rimski izvor sagrađeni na ostacima starog rimskog kupatila.

Izvor Snežnik - Vrnjačka Banja

Izvor Snežnik u Vrnjačkoj Banji je izvor hladne vode, temperature 17°C i nalazi se na kraju banjskog šetališta. Voda sa ovog izvora koristi se od 1916.godine. Zahvaljujući ovoj vodi izlečena je banjska učiteljica koja je u znak zahvalnosti pomogla izgradnju česme na ovom izvoru 1920.godine. Nakon toga ovaj izvor je više puta preuređivan pre svega zbog rasta potreba za ovom mineralnom vodom.

Izvor Slatina - Vrnjačka Banja

Slatina je kao i Snežnik, izvor hladne mineralne vode u Vrnjačkoj Banji, temperature 14°C nalazi se sa desne strane banjskog šetališta i kaptiran je 1923.godine. U više navrata njegov izgled je menjan a današnji izgled ima od 1984.godine.

Pored ova četiri centralna banjska izvora postoje još tri:Borjak lociran na 700m od Snežnika, uzvodno uz Vrnjačku reku, Beli izvor na ušću Lipovačkog potoka u Lipovačku reku i izvor Vrnjačko vrelo koji se nalazi na području Novog Sela u okviru opštine Vrnjačka Banja.

Banjska mineralne voda višestruko je primenjiva. U propisanim količinama se preporučuje kod onih koji boluju od bolesti sistema za varenje, bolesti žučne kese i žučnih puteva, čira na želucu i dvanaestopačnom crevu, dijabetesa, bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Medicinsko-stručno osoblje će vas posavetovati da li da vodu pijete ili će vam preporučiti kupanje u banjskoj vodi, inhalaciju ili ispiranje. Ove mineralne vode su svakako preporučljive i onima koji u Vrnjačku Banju ne dolaze samo radi lečenja već radi odmora.

Zadnjih godina u Vrnjačkoj Banji razvija se wellness i SPA program koji nude mnoštvo različitih vidova masaža, sauna, vežbanja u cilju postizanja ravnoteže i blagostanja duha i tela.