Istorija Vrnjačke Banje

Vrnjačka Banja, pre Prvog svetskog rata, između dva rata i posle Drugog svetskog rata

Vrnjačku Banju ne možete upoznati u potpunosti ako prethodno ne upoznate njenu istoriju, pre svega istoriju upotrebe vrnjačkih mineralnih voda a Vrnjačka Banja to i jeste-mineralne vode. Mineralnim vodama Vrnjačka Banja daruje svoje posetioce vekovima. Stare svetske civilizacije izuzetno su cenile vodu i njen uticaj na razvoj duha i tela i to je razlog zbog koga je voda sa banjskih izvora korišćena u doba rimljana. Prilikom izgradnje izvora Topla voda otkriveni su novčići koji dokazuju da su Rimljani bili na teritiroji današnje Vrnjačke Banje još u periodu kraja stare i početka nove ere. O korišćenju mineralnih voda u periodu posle Rimljana i periodu seobe slovenskih naroda na Balkan ne može se sa sigurnošću govoriti. Srednji vek takođe ne donosi napredak razvoju Vrnjačke Banje. Legende govore da su lekovitost vrnjačkih voda koristile i turske spahije. Pošto su od lokalnog stanovništva zahtevali da ih gosti i služi stanovnici ovih krajeva su pribegli zakopavanju izvora da bi se spasli turkog zlostavljanja.

Vrnjačka Banja

Značajniji razvoj Vrnjačkoj Banji donela je jedna ineresantna priča o konju banjskog sveštenika Jeftimija Hadži-Popovića. Njegov konj, u čije ozdravljenje niko nije verovao, uspeo je da se oporavi zahvaljujući toploj mineralnoj vodi. Nakon toga urađene su prve analize vode u Vrnjačkoj Banji po nalogu kneza Miloša, a svest javnosti o značaju vrnjačkih voda probudio je Josif Pančić svojim izlaganjem na temu mineralnih voda u Vrnjcima. Prvu kaptažu tople mineralne vode izvršio je Jeftimije Hadži-Popović a ubzo za tim usledila je izgradnja i prvih smeštaja. Sve ovo i formiranje Osnovatelnog fundatorskog društva lekovite kiselo-vruće vode u Vrnjcima početak je perioda u kome Vrnjačka Banja beleži razvoj uz stalni rast broja gostiju i rast popularnosti.

Vrnjačka Banja istorija

Ubrzan i vidan uspon u izgradnji Vrnjačke Banje donele su godine posle Prvog svetkog rata, izgrađen je novi sanatorijum, novi hoteli koji i danas postoje, urađene su nove kaptaže na postojećem izvoru tople vode, otkriveni su novi izvori čime je znatno povećana količina mineralnih voda.

Vrnjačka Banja park

1924.godine uticajni banjčani formirali su organizaciju „Goč“ koja je pomogla popularizaciji i propagandi Vrnjačke Banje. Zahvaljujući njihovom radu o Vrnjačkoj Banji čulo se u inostranstvu.

Vrnjačka Banja topla voda

U godinama Drugog svetskog rata Vrnjačka Banja je dala svoj doprinos narodnooslobodilačkoj borbi. Ovde je formiran Vrnjački narodnooslobodilački odred koji je učestvovao u bici na Popinskoj reci 1941.godine. Godine nakon rata donele su mir i oporavak svi delovima naše zemlje. 80-tih godina beležene su rekordne posete, a brojem gostiju se Vrnjačka Banja može pohvaliti i danas.